DOKUMENTAR : Øien - tiden på Bjørnøya 1930 - 1933


SIDE 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
Bjørnøya - Fritz Øien

 

Et foto av Fritz Øien i sin jakthytte ved Sørhavna på Bjørnøya.

Han oppholdt seg på øya i årene 1930 - 1932.

  
Dette bildet er hentet side 128 i boka "Die Insel der Nebel und Stürme" (Øya av tåke og vind), som er skrevet av Czeslaw Centkiewitcz i 1934 og oversatt til tysk i 1956. Forfatteren var en polsk venn av Fritz Øien, og oppholdt seg på Bjørnøya under det internasjonale polaråret 1932/33.
I boka omtales både Fritz og Margareth Øien og deres sønn Bjørn. Også Ewald Øien er omtalt. Utsnitt fra boka finnes annet sted på disse sider.

 


Bjørnøya - Harde karer i 1930-årene! Om brødrene Fritz, Jens Ewald og Roald Øien

 

Dette er en oversettelse (7 sider) fra en Polsk bok trykt i Warzawa i 1954.
Handlingen foregår på Bjørnøya i 1930-årene.
Foruten forfatteren er hovedpersonene min far Fritz Øien og hans brødre Jens Ewald Øien og Roald Øien. Dette var tøffe karer som måtte klare seg selv når en ulykke oppstod!

  


Bjørnøya - Historien bak et bryllup

 

Historien bak dette bryllupsbildet av Margareth og Fritz Øien er beskrevet over 20 sider av Fritz i Polarboka 1958 under tittelen "Bryllupsreise til Bjørnøya".
Denne bryllupsreisen foregikk i 1930 etter at en regel om at "Kvinners opphold på øya ikke var tillatt" måtte endres for at Fritz skulle ta jobben som bestyrer etter en annen som ble dødssyk.
Dette er en noe annen historie enn en bryllupsreise til sydens strender!

(Hele historien er innskannet og lagt ut annet sted på denne siden)

 


Bjørnøya - Historien bak et bryllup - bryllupsreisen i 1930

 

OBS!  Copyright ©.
Alle rettigheter til denne historien er av forlaget overlatt Hugo Øien. Gjengivelse av dette kan/skal kun skje etter avtale med rettighetshaver.


Dette er historien om da Fritz Øien i 1930 ble tilbudt bestyrerjobben på Bjørnøya, og svarte ja under forutsetning av at han fikk ta med seg kona. På det tidspunkt han ble tilbudt jobben hadde han ingen kone, men mens ledelsen på Værvarslinga fikk 2 timer på å fundere på hvordan de skulle omgå en bestemmelse som sa at "kvinners opphold på øya er ikke tillatt", gikk han på frierferd.
Både brud og svigermor in spe ga seg etter å ha hørt argumentasjonen om at det på Bjørnøya bl.a. var legekontor uten lege, sykehus uten sykesøster. Videre var det kino uten kinobestyrer, bakeri uten baker, store maskinhaller uten folk, og en "Strandgate" med hus på begge sider men uten beboere.
Hvilken svigermor in spe ville ikke gitt seg stilt ovenfor slike opplysninger?
Dermed ble Margareth Dalsbø Øien en av de første kvinner som overvintret på Bjørnøya. Hun overvintret forresten to sesonger.

I boka fremgår det at de ble gift 29. sept. 1930, men i forhold til Lysningsprotokoll og Vigselsattest er dette feil. Begge disse kilder viser 28.sept 1930 - som forøvrig var en søndag.

 
...Les heller hele den eventyrlige historien selv, ført i pennen av Fritz Øien i 1958......
Du klikker bare på PDF-ikonet oppe til venstre.
 

OBS! Copyright ©.

 


Bjørnøya - Overfart etter et bryllup

 

Bildet har en tekst på baksiden som sannsynligvis er skrevet av bruden Margareth Dalsbø Øien, og lyder:

"Nygift1930.
På veg til Bjørnøya 1930 okt."

Etter det jeg kan se står hun som nr. 2 fra venstre og Fritz som nr. 3.

Det hører med til historien at det ble et så kraftig uvær at de måtte søke nødhavn på Skjervøy i 1 uke før overfarten til Bjørnøya kunne fortsette.
I historien om bryllupsreisen (som finnes annet sted på denne siden), skal Margareth ha havna oppi en råtten hvalskrott da hun hoppa i land fra lettbåten ved ankomst til Bjørnøya!
Det skal ha vært litt av en parfyme....!
 



SIDE 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

<< Tilbake
Besøksstatistikk